dinsdag 18 september 2012

IJSLAND 2011 - dag 14: regen en mist bis

Sven zat met zijn handen in zijn haar… In zo’n triestige weersomstandigheden had hij zijn geliefd IJsland nog niet gezien…! Hoe zonnig het er op zijn vorige trip ook moet geweest, zo grijs en somber was het ook nu weer… Toch probeerden we een glimp van het noorden op te vangen.
Langs de weg van Akureyri naar Myvatn  bezochten we  de machtige Goðafoss of de waterval van de goden. In de 10de eeuw werd op het Alþing bij Þingvellir besloten om het Christendom als nationale godsdienst te aanvaarden (althans buitenshuis; binnenskamers mocht men nog de oude goden aanbidden). De bedenker van deze constructie, de wetspreker Þorgeir Þorkelsson, die op weg naar zijn huis langs de Goðafoss kwam, gooide als blijk van zijn bekering al zijn heidense afgodsbeelden in deze waterval.  Eén van de brandgeschilderde ramen in de kerk van Akureyri herinnert aan dit verhaal en hieraan dankt de waterval dus zijn naam.

Langs de kustlijn van de Noordelijke IJszee speurden we nog tevergeefs naar een glimp van puffins. We zagen echter amper het onderscheid tussen zee en mist en misten wellicht prachtig natuurschoon. Het idyllische havenstadje Husavik, onder meer beschreven als dé uitvalsbasis voor vogel- en walvisspotten, was onze laatste hoop om de populaire beesten toch nog te zien te krijgen, maar toen het ook daar juist feller begon te regenen van zodra wij de auto hadden verlaten, hielden we het voor bekeken...  Lies was overtuigd: puffins komen enkel voor in trollensprookjes,  op ongeveer elk IJslands souvenir of  verpakt in de gevogelte-afdeling van de supermarkt!
In de buurt van Ásbyrgi, helemaal aan het noordeinde van het Vatnajökull National Park, leek het heel eventjes iets minder hard te regenen! We waagden ons nog eens een korte stop. De 4 km lange kloof met steile, tot 60 meter hoge rotswanden heeft vanuit de lucht gezien de vorm van een hoef van een paard. De legende wil dat het een hoefafdruk van Sleipnir (het achtbenige paard van Odin) is.
Nog één belangrijke ‘highlight van IJsland’ onbrak op onze trip: de ruim 100m brede Dettifoss,  Europa’s  krachtigste waterval. Annie en Catharina wilden het gebulder van dichtbij horen, en begonnen aan hun afdaling naar het oorverdovend geraas van de watermassa, die zich 45m diep in de afgrond stort. Na een halfuurtje keerden zij doorweekt  terug naar de auto, maar het droog krijgen van hun kletsnatte broek bleek een hopeloze opdracht. Plots zaten de twee dames in onderbroek achteraan in de wagen... Gelukkig hadden zij een droge lange broek in reserve, en werd de tocht in het droge van de autoverwarming verder gezet. Openluchtactiviteiten zaten er die dag niet meer in en bovendien moest er nog een behoorlijke afstand worden afgelegd richting Seydisfjordur, onze slaapplaats, enige haven met internationale verbinding en eindhalte op deze net niet op de poolcirkel gelegen vulkaanbodem.

Egilsstaðir was de laatste iets of wat stad waar we onze IJslandse kronen konden opsouperen en alle souvenirtjes die we al eerder in het grootwarenhuis hadden zien liggen, maar niet gekocht hadden omdat ze in Akureyri misschien toch nog net een ruimere keuze of goedkoper aanbod zouden gehad hebben, werden nu definitief ingeladen. Voor het binnenrijden van Seydisfjordur moesten we een allerlaatste pas over en voor we de sneeuwgrens bereikten, brak de avondzon door de wolken! Het prachtige uitzicht maakte ons even zeer stil… Alsof Snorri nog iets goed te maken had…
Aan de andere zijde van de pas doemde het op het eerste zicht kleine en rustige havenstadje op. Groot was onze verbazing toen ongeveer elke parkeerplaats bezet bleek te zijn met caravans, mobile homes en andere rijwielen, de jeugdherberg tjokvol bleek te zitten en het avondmaal in één van de enkele restaurantjes niet onaardige wachttijden opleverde ! Het was alsof half IJsland hier had verzameld voor de uittocht. Seydisfjordur leeft 24u per week: op donderdagochtend komt de boot!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten